vegan24

Direktlänk till inlägg 24 november 2013

Välkommen, ta del av min veganska jul!

Av Tove - 24 november 2013 22:30

En vegansk jul? Va?

Jag vet inte riktigt hur jag ska börja nu när jag ska pressentera min lilla idé för en massa okända människor på internet som inte ens vet vem jag är, men jag kan väl fösöka med ett litet orginellt; "Hej"...

Jag heter Tove, är varken knäpp eller galen, bara väldigt nyfiken på livet och har nu bestämt mig att fira min jul veganskt, alltså helt utan livsmedel och andra producter som på något sätt påverkar våra djur. 

För tillfället är jag demi-vegetarian sedan lite mer än ett år tillbaka. Det betyder att jag äter en vegetarisk kost, fast också fisk och kyckling.

Varför?

-Ja, det är en väldigt bra fråga.

Det är absolut inte så att jag tycker att vissa djur är mer värda än andra, det tycker jag absolut inte! Men från början var jag lakto-ovo-vegetarian, alltså åt jag inget kött alls, och detta till största del för miljöns skull. 

Att då ta bort de högvärdiga proteinkällorna kräver mycket planering och koll så att man får i sig tillräckligt av allting ändå, och som lat ungdom så brast det lite. Jag åt varken böner, linser, soja eller qourn producter, vilket gjorde att jag fick brister och inbillade mig att det skulle vara omöjligt att leva helt vegetariskt ihop med mina träningsvanor och började därför käka fisk och kycklig. 

Så det är av ren lathet jag är demi och jag skäms faktiskt lite över det... 

Jag har kollat runt lite och som (många gånger) sagt "ingenting är omöjligt", 

det är klart att det går att få i sig allt man behöver med en vegetarisk eller vegansk kost. Det krävs bara lite mer kunskap och planering än om man är "allätare".


Jag är så sjukt imponerad av alla världens veganer, jag tycker verkligen det är farsinerande. Och som den otroligt mesiga dimivegetarian jag är så har jag faktiskt ganska länge velat prova på livet som vegan, bara ett kort tag, för att bevisa för mig själv att jag också kan göra det om jag vill.


Jag vill veta mer, jag vill prova på! och då är julen det ultimata tillfället för det! Den moderna julen har blivit en tid för frossa i godsaker och pressenter, med stress och kalabalik, och det var väl inte riktigt meningen. Julen är ju en högtid för varandra, för att vara en medmänniska och faktiskt ta oss tid att tänka på varandra. 


Ett av mina mål med detta är då att inspirera. Vår enorma köttkonsumtion är faktiskt det största sammhällsproblemet idag. Det är helt absurt, så därför återkommer det ämnet i ett helt eget inlägg senare i veckan (bara för att inte sväva ut för mycket nu).


På bloggen kommer jag då att dela med mig av massa goda veganska recept och juletipps mellan den 1a och 24e December, och nu en vecka innan start blir det lite små spännande förberedelser och stämningsinlägg (är tanken i alla fall).


Så här såg då mina tankegångar ut för några veckor sedan, dagen då idén föddes, och de ser väl fortfarande ungefär likadana ut.

 


Nu så, det här "välkommen till bloggen inlägget" blev lite längre än jag tänk mig. Men ni som fortfarande orkar läsa, här kommer lite kort om mig!


Bloggning... jag vet inte riktigt om det är min grej, har faktiskt haft några stycken olika bloggar för några år sedan, men lyckades aldrig komma någon vart, så njaeee.

Menmen, låt mig göra ett försök till...

På fritiden ägnar jag mig istället gärna åt scouting, Taekwon-Do och annan träning så som spinning, löpning och skivstång. Gillar också att pyssla hemma, laga mat och baka. 


Hoppas jag har fått det hela att låta i alla fall lite intressant så att ni återvänder snart! 





 
 
Ingen bild

Lukas H

27 november 2013 18:27

Jag har ändrat mig. Istället för att kolla på julkalendern så ska jag läsa din blogg!

Tove

27 november 2013 20:56

Åh, så spännande! Vad motiverad jag blir! Kul!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tove - 10 maj 2014 20:21


Tänkte se en stund på Eurovision Song Contest nu ikväll. Rörde ihop en Raw Chokladmousse för att festa till det lite. Av den provsmaken jag gjorde förut så avgör jag att den var riktigt god. Lite nötig, mörk chokladsmak. Spännande.  Mosade bara all...

Av Tove - 23 april 2014 16:03

Och så var påskhelgen också över. Tänk vad tiden går fort! Jag hoppas alla ni haft en trevlig långhelg, det har jag i alla fall. Jag valde att bryta av påsken och tagga om till sommalov med en liten sushibjudning i familjen.   Jag har väl bara kä...

Av Tove - 10 april 2014 12:45


För ett bra tag sedan så firade jag min födelsedag med den veganska morotskakan från www.vegankocken.wordpress.com, och det enda jag kan säga är MUMS!  Hyfsat enkel var den att göra, så jag gjorde den även med de små spårarscouterna (8-9 år) i vår ...

Av Tove - 7 april 2014 08:15


Som vegan så kan ju fantasin med vad man ska lägga på morgonmackan torka ut rätt snabbt. MEN! Nu kommer i alla fall ett tipps som gör det roligare ett litet tag i alla fall!   Jag pressenterar en jättegod bönpastej, gjord på "stora vita bönor", s...

Av Tove - 2 april 2014 11:15


Tänkte tipsa om en riktigt fräsch broccolisoppa som jag hittade i min gamla hemkunskapsbok från femman, jag gjorde om den något, t.ex så tillade jag kikärtor så att den skulle blir något mer proteinrik.   Skulle dock inte tipsa om att frysa den. ...

Presentation


Nyfiken, nybliven vegan. Hon brinner även för miljöfrågor av alla slag och är både stolt NSF-scout och Taekwon-Do utövare. Skolan tar dock mycket av hennes dyrbara tid, vilket gör att hon inte kan hålla bloggen lika uppdaterad som hon skulle vilja.

Sök i bloggen

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kategorier

Matbloggstoppen

hittarecept.se/" id="hr-qSnJS">Matbloggstoppen

Länkar


Ovido - Quiz & Flashcards