vegan24

Direktlänk till inlägg 27 november 2013

Kikärtsbröd

Av Tove - 27 november 2013 20:57

Idag slutade jag vid tolv, var länge sedan jag hade en så kort dag, riktigt skönt var det och jag spenderade eftermiddagen med att baka detta ljuvliga kikärtsbröd. 

Har faktiskt bakat detta några gånger förut, så det var inget nytt för mig. Kikärtorna ger brödet en annorlunda men god konsistens. 

Kikärtorna kombinerat med rågmjölet ger dessa bullar ett fullvärdigt proteininnehåll och enligt sidan vegbarn.se, där jag hittat receptet så ska varje bulle innehålla 8,5 g protein. 

Brödet innehåller också rapsolja, som både är rikt på K-vitamin och omega 3.


Jag bakade idag en dubbel sats så att jag skulle få ut 24 bullar som skulle räcka hela min "veganperiod". Degen blev dock väldigt mycket större än jag tänkte mig och var ganska otymplig och jobbig att jobba med så därför ger jag er orginalreceptet i normalmängd, och vill ni dubbla det så får ni självklart det, men jag har som sagt redan förvarnat...


Dock hade jag bara jäst så det räckte till en sats. Men det kom jag inte på förens jag redan börjat hälla på degvätskan. Så jag körde på med mitt 50 g packet jäst och lät då degen jäsa i en timma istället för 30 minuter, och det funkade faktiskt finfint. Degen var även väldigt kladdig, så jag hade i ganska mycket mer vetemjöl än vad receptet angav.


Jag valde också att strö över lite krossat linfrö för att få bullarna att se lite trevligare ut, men de låg inte kvar jättebra eftersom bullarna inte är penslade eller något. Självklart kan du pynta bullarna med vilka andra frön som hellst eller bara låta dem vara som de är.


Kikärtsbullar (12 st)

  

 

1 burk (3,5 dl) kikärtor, sköljda

ca 4,5 dl vatten

50 g jäst

2 tsk salt

0,5 dl rapsolja

1 msk ljus sirap

5 dl rågsikt

7-8 dl vetemjöl

ev. valfria frön till garnering


Mixa kikärtorna med 2 dl vatten. Tillsätt sedan vatten så att det blir sammanlagt 7 dl degvätska och värm detta till fingervarmt. Blanda ut jästen i degvätskan och tillsätt olja, sirap, salt, all rågsikt och hälften av vetemjölet. Arbeta in mer mjöl efter hand om det behövs. 

Låt degen jäsa under bakduk i 30 min.

Baka ut till 12 bullar. Strö eventuellt på frön.

Grädda i mitten av ugnen, 225 grader i 15 minuter.


Sedan var det bara att packetera bullarna i fryspåsar och bädda in dem i frysen så att de håller sig färska hela december också!

 


 
 
Ingen bild

Clara

29 november 2013 16:30

Testade receptet med de ändringar du föreslog och jag måste säga att de blev riktigt bra :)

Tove

29 november 2013 18:43

Jättekul att du vågade pröva detta! Dessa är ju perfekta i både vitamin, protein och kolhydratinnehåll! Njut och ha en fortsatt bra fredagkväll!

 
Ingen bild

Elias

17 februari 2016 23:11

Himla gott! Trodde att smaken av kikärtor skulle ta över men man kände knappt den. Har även provat att riva ner 2 morötter samt 1-2 matskedar färsk ingefära och det blev ännu godare. 👍

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tove - 10 maj 2014 20:21


Tänkte se en stund på Eurovision Song Contest nu ikväll. Rörde ihop en Raw Chokladmousse för att festa till det lite. Av den provsmaken jag gjorde förut så avgör jag att den var riktigt god. Lite nötig, mörk chokladsmak. Spännande.  Mosade bara all...

Av Tove - 23 april 2014 16:03

Och så var påskhelgen också över. Tänk vad tiden går fort! Jag hoppas alla ni haft en trevlig långhelg, det har jag i alla fall. Jag valde att bryta av påsken och tagga om till sommalov med en liten sushibjudning i familjen.   Jag har väl bara kä...

Av Tove - 10 april 2014 12:45


För ett bra tag sedan så firade jag min födelsedag med den veganska morotskakan från www.vegankocken.wordpress.com, och det enda jag kan säga är MUMS!  Hyfsat enkel var den att göra, så jag gjorde den även med de små spårarscouterna (8-9 år) i vår ...

Av Tove - 7 april 2014 08:15


Som vegan så kan ju fantasin med vad man ska lägga på morgonmackan torka ut rätt snabbt. MEN! Nu kommer i alla fall ett tipps som gör det roligare ett litet tag i alla fall!   Jag pressenterar en jättegod bönpastej, gjord på "stora vita bönor", s...

Av Tove - 2 april 2014 11:15


Tänkte tipsa om en riktigt fräsch broccolisoppa som jag hittade i min gamla hemkunskapsbok från femman, jag gjorde om den något, t.ex så tillade jag kikärtor så att den skulle blir något mer proteinrik.   Skulle dock inte tipsa om att frysa den. ...

Presentation


Nyfiken, nybliven vegan. Hon brinner även för miljöfrågor av alla slag och är både stolt NSF-scout och Taekwon-Do utövare. Skolan tar dock mycket av hennes dyrbara tid, vilket gör att hon inte kan hålla bloggen lika uppdaterad som hon skulle vilja.

Sök i bloggen

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kategorier

Matbloggstoppen

hittarecept.se/" id="hr-qSnJS">Matbloggstoppen

Länkar


Skapa flashcards