vegan24

Direktlänk till inlägg 7 december 2013

Pepparkaksbak

Av Tove - 7 december 2013 09:14

Igår eftermiddag blev det ett mysigt pepparkaksbak. Både delar till ett pepparkakshus (eller egentligen båt) och en massa andra ätbara figurer gräddades på löpande band i ugnen. 


Receptet vi använde oss av hittade jag på mariasbakglädje.blogg.se, det funkade väl hyfsat. Man värmde upp allt i en kastrull och blandade om, sedan var degen klar. Så det var ganska skönt att degen inte behövde stå kyld lääääänge som den brukar behöva göra. Dock tyckte jag att pepparkakorna växte lite i ugnen och blev något tjocka även om jag kavlat ut dem ganska tunnt. På andra plåten så lät jag dem stå inne ca 1 minut längre än receptet angav och då blev det lite bättre. 


 

PEPPARKAKSDEG
 

5 dl strösocker
1 ½ dl ljus sirap
1 ½ dl vatten
1 msk kanel
1 msk ingefära
4 msk nejlika
1 msk bikarbonat

ca 1 kg (16 dl) vetemjöl
250 g  (ca 4 dl) smör

(jag använde Carlshamn mjölkfria lättmargarin)

Blanda alla ingredienser utom mjöl och smör i en kastrull och låt koka upp. Passa så det inte kokar över! När det kokat upp sänker du värmen och klickar i smöret och låter det smälta under omrörning. Häll sedan upp i en bunke och tillsätt mjölet. Börja med att tillsätta hälften av mjölet, och sedan fortsätter du att tillsätta lite åt gången tills du har en lättarbetad deg som inte kladdar. 

Det kan vara skönt att låta degen svalna något innan du börjar baka dina pepparkakor, men det är inget måste. Grädda pepparkakorna i mitten av ugnen på 200 grader i ca 4-5 min tills dem fått lite färg.


Jag gjorde bara en halv sats och detta räckte till ungefär 4 fulla plåtar, varav en föll bort för vår del, då vi glömde den sista i ugnen så länge så att till och med brandlarmet gick igång! Haha!


 

I helgen blir det mycket plugg eftersom de sista proven för terminen ligger i början på nästa vecka. Så detta är anledningen om jag inte är så bloggaktiv. 

Ska dock försöka hinna sätta ihop mitt lilla "pepparkakshus" i eftermiddag...

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tove - 10 maj 2014 20:21


Tänkte se en stund på Eurovision Song Contest nu ikväll. Rörde ihop en Raw Chokladmousse för att festa till det lite. Av den provsmaken jag gjorde förut så avgör jag att den var riktigt god. Lite nötig, mörk chokladsmak. Spännande.  Mosade bara all...

Av Tove - 23 april 2014 16:03

Och så var påskhelgen också över. Tänk vad tiden går fort! Jag hoppas alla ni haft en trevlig långhelg, det har jag i alla fall. Jag valde att bryta av påsken och tagga om till sommalov med en liten sushibjudning i familjen.   Jag har väl bara kä...

Av Tove - 10 april 2014 12:45


För ett bra tag sedan så firade jag min födelsedag med den veganska morotskakan från www.vegankocken.wordpress.com, och det enda jag kan säga är MUMS!  Hyfsat enkel var den att göra, så jag gjorde den även med de små spårarscouterna (8-9 år) i vår ...

Av Tove - 7 april 2014 08:15


Som vegan så kan ju fantasin med vad man ska lägga på morgonmackan torka ut rätt snabbt. MEN! Nu kommer i alla fall ett tipps som gör det roligare ett litet tag i alla fall!   Jag pressenterar en jättegod bönpastej, gjord på "stora vita bönor", s...

Av Tove - 2 april 2014 11:15


Tänkte tipsa om en riktigt fräsch broccolisoppa som jag hittade i min gamla hemkunskapsbok från femman, jag gjorde om den något, t.ex så tillade jag kikärtor så att den skulle blir något mer proteinrik.   Skulle dock inte tipsa om att frysa den. ...

Presentation


Nyfiken, nybliven vegan. Hon brinner även för miljöfrågor av alla slag och är både stolt NSF-scout och Taekwon-Do utövare. Skolan tar dock mycket av hennes dyrbara tid, vilket gör att hon inte kan hålla bloggen lika uppdaterad som hon skulle vilja.

Sök i bloggen

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kategorier

Matbloggstoppen

hittarecept.se/" id="hr-qSnJS">Matbloggstoppen

Följ bloggen

Följ vegan24 med Blogkeen
Följ vegan24 med Bloglovin'

Länkar


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se