Direktlänk till inlägg 7 december 2013
Igår eftermiddag blev det ett mysigt pepparkaksbak. Både delar till ett pepparkakshus (eller egentligen båt) och en massa andra ätbara figurer gräddades på löpande band i ugnen.
Receptet vi använde oss av hittade jag på mariasbakglädje.blogg.se, det funkade väl hyfsat. Man värmde upp allt i en kastrull och blandade om, sedan var degen klar. Så det var ganska skönt att degen inte behövde stå kyld lääääänge som den brukar behöva göra. Dock tyckte jag att pepparkakorna växte lite i ugnen och blev något tjocka även om jag kavlat ut dem ganska tunnt. På andra plåten så lät jag dem stå inne ca 1 minut längre än receptet angav och då blev det lite bättre.
5 dl strösocker
1 ½ dl ljus sirap
1 ½ dl vatten
1 msk kanel
1 msk ingefära
4 msk nejlika
1 msk bikarbonat
ca 1 kg (16 dl) vetemjöl
250 g (ca 4 dl) smör
(jag använde Carlshamn mjölkfria lättmargarin)
Blanda alla ingredienser utom mjöl och smör i en kastrull och låt koka upp. Passa så det inte kokar över! När det kokat upp sänker du värmen och klickar i smöret och låter det smälta under omrörning. Häll sedan upp i en bunke och tillsätt mjölet. Börja med att tillsätta hälften av mjölet, och sedan fortsätter du att tillsätta lite åt gången tills du har en lättarbetad deg som inte kladdar.
Det kan vara skönt att låta degen svalna något innan du börjar baka dina pepparkakor, men det är inget måste. Grädda pepparkakorna i mitten av ugnen på 200 grader i ca 4-5 min tills dem fått lite färg.
Jag gjorde bara en halv sats och detta räckte till ungefär 4 fulla plåtar, varav en föll bort för vår del, då vi glömde den sista i ugnen så länge så att till och med brandlarmet gick igång! Haha!
I helgen blir det mycket plugg eftersom de sista proven för terminen ligger i början på nästa vecka. Så detta är anledningen om jag inte är så bloggaktiv.
Ska dock försöka hinna sätta ihop mitt lilla "pepparkakshus" i eftermiddag...