Direktlänk till inlägg 12 december 2013
Lusselelle, lusselelle, elva nätter före jul...
Nä, inte riktigt, men imorgon! Och därför passade jag på att baka lussekatter i eftermiddags.
Tyckte de blev fina, ganska matta i ytan och det på grund av att de penslades med havremjölk istället för ägg. Goda också dessutom!
Jag har blivit tillsagt många gånger att man ska trycka ner russinen så långt det bara går, annars ploppar de ut... Men det stämde inte riktigt vid baket idag. Jag tryckte ner dem nästan ända ner till plåten och där stannade de... Så ja, på endel bullar ser det ut som att det inte är några russin, men det är det!
Receptet hittade jag på flickanokakorna.se, tack för det!
Jästen krånglade till det lite denhär gången också... Vi hade bara jäst för matbröd hemma, eftersom jag så sällan bakar söta degar. Men jag körde på och det funkade även med denna jästen!
12 st.
88 g (1 dl) mjölkfritt margarin
2,5 dl havremjölk
25 g jäst
1/4 tsk salt
1 dl socker
0,5 g saffran
7,5 dl mjöl
russin
Smält margarinet, häll i mjölken och värm eventuellt upp till fingervarmt.
Smula sönder jästen i en bunke och häll över vätskan. Rör om tills jästen löst sig.
Blanda ner salt, socker och saffran.
Arbeta in så mycket av mjölet som behövs för att degen ska släppa från bunkens kanter och är lätt att arbeta med.
Låt jäsa under bakduk 30 minuter (jag körde 20, funkade även det)
Ta ut degen på mjölat bakbord. Knåda.
Dela degen i 12 lika stora klumpar och forma dina lussebullar.
Lägg dem på plåten, tryck i russinen och pensla med lite havremjölk.
Här ska bullarna enligt recept jäsa 30 minuter till. Men detta hoppade jag över och det blev bra ändå.
Grädda bullarna i ca 10 minuter i mitten av ugnen på 225-250 grader.