Direktlänk till inlägg 31 december 2013
Att ta vara på resurser är ju bara bra, och efter julen såhär så är det ju många, liksom jag, som har en massa grönkål kvar, som bara användts som dekoration under julskinkan, eller seitanskinkan i bästa fall...
Förra året gjorde vi en grönkålspaj. Men eftersom jag planerat pajbuffé på nyårsmiddagen ikväll så tänkte jag att det skulle bli lite uttjatat med paj två dagar i rad, så igår vid lunch bestämde jag mig för att göra en grönkålssoppa. Ursprungsreceptet hittade jag på peppen.wordpress.com, men jag gjorde några ändringar och är mycket nöjd med resultatet.
Grönkålssoppa med justeringar av Tove
3-4 port.
9 dl vatten
1,5 grönsaksbuljongtärning
1 stor gul lök
6 små eller 3 stora potatisar
2 vitlöksklyftor
300 g grönkål
ingefära, salt peppar
1 burk bönor (jag valde cannellinibönor)
Koka upp vattnet i en stor kastrull.
Hacka och skala lök och potatis.
Släng ner lök, potatis och buljong i det kokande vattnet. Låt koka ca 5 minuter eller tills potatisen blivit mjuk.
Repa och skölj grönkålen.
Pressa vitlöksklyftorna över grytan och lägg i grönkålen. Låt koka ytterligare några minuter.
Mixa soppan slät med en stavmixer.
Släng i bönorna och koka upp.
Krydda med ingefära, salt och peppar.
I orginalreceptet var det färsk ingefära, men det hade jag inte hemma så jag körde med torkad, mald. Det var också en klick havregrädde, men den hoppade jag över och drack ett glas havremjölk vid sidan om istället. Jag tyckte soppan var tillräckligt fyllig ändå. Det var dock heller inga bönor i, men jag lade i dem för att få i lite protein i denna annars ganska proteinfattiga soppa.
Hoppas det smakar!