Direktlänk till inlägg 14 januari 2014
En väldigt enkel och snabblagad rätt.
Nyttig?
- Nej, ganska fet för att vara ärlig... Men fenomenalisk god är den i alla fall!
Orginalreceptet är egentligen en soppa som vi gjorde på hemkunskapen i mellanstadiet. Efter det sparade lilla jag receptet, och i flera år har den varit ett mumsigt middagsalternativ då det behövt gå undan med maten. Nu har jag veganiserat detta lite, och eftersom det är ganska mycket linser i så blev den tjockare och inte längre så "soppig", men lika god (om inte godare) är den ändå!
Brukar alltid ha ett litet förråd frysta matportioner i frysen, för att ha när tiden krisar eller orken inte är riktigt med och nu började det gapa ganska tomt. Så därför gjorde jag en ganska stor mängd som jag sedan delade upp i lådor och frös in.
Krämig tomatpasta med röda linser och timjan
6-8 större portioner.
2 små gula lökar
1 burk (500 g) passerade tomater
5 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
7 dl pasta (inte snabbpasta!!)
1,5 msk tomatpure
2 dl röda linser (okokta)
2,5 dl havregrädde
2 dl havremjölk
salt
svartpeppar
timjan
olja att fräsa löken i
Skala och hacka löken. Fräs löken mjuk i en stor kastrull. Häll i vattnet, de passerade tomaterna och smula ner buljongtärningarna. Låt koka upp.
Tillsätt pastan, linserna och tomatpuren. Koka i 10 minuter.
Rör ner grädden och mjölken. Krydda med peppar, salt och timjan.
Värm upp igen ifall att grädden och mjölken kylt ner "soppan".