vegan24

Direktlänk till inlägg 26 januari 2014

Indisk linsgryta + Naanbröd

Av Tove - 26 januari 2014 22:41

Ikväll har jag haft två vänner hemma, och vi provlagade den traditionella Indiska linsgrytan som även kallas Dhal. Är en spännande variation av kryddor, ny och smakfull! Dhal grytan serveras vanligtvis till ris (basmati) och ett bröd kallat Naanbröd.

Receptet på grytan hittade vi på ica.se/recept och den var redan helt vegansk från början! Brödet är från vardag.nu, men justerat och veganiserat av mig.


Att laga detta var även en del i projektet "matkultur" som vi just nu arbetar med i skolan. Recepten är bara i 2 portioner eftersom de skulle lämnas in i den mängden, och om sanningen ska fram så orkade inte jag riktigt skriva dem två gånger. Ni får alltså dubbla det eller göra vad ni nu känner för själva.


 

Dhal (Indisk linsgryta)

2 port

  • 1/2 lök
  • 1 morot
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk rapsolja
  • 1/2 msk riven, färsk ingefära
  • 1/2 tsk koriander
  • 1/4 tsk mald kummin
  • 1/2 krm malen kanel
  • 2 dl röda linser
  • 200 g krossade tomater
  • 200 ml kokosmjölk
  • 1/2 grönsaksbuljongtärning
  • 1 dl vatten
  • salt
  • lime (lagom kryddning, ½ msk)



Skala lök, morötter och vitlök. Tärna lök och morötterna och finhacka vitlöken.

Fräs lök, morötter och vitlök i oljan i några minuter. Rör ned ingefära, koriander, kummin och kanel. Tillsätt sedan krossade tomater, kokosmjölk, grönsaksbuljong och vatten. Häll i linserna och rör om ordentligt. Låt det koka sakta under lock i 10 minuter. Smaka av med salt och limejuice.

Servera dhal med ris och naanbröd.




Indiska Naanbröd

2 st.

  • 2 dl vetemjöl
  • ¼ msk bakpulver
  • ¼ tsk salt
  • ¼ dl vatten
  • 0,75 dl havre yoghurt
  • Olivolja
  • Flingsalt



Sätt ugnen på 250 grader.

Blanda alla torra ingredienser i en skål (ej flingsaltet!!). Rör ner vattnet och yoghurten.

Klicka ut två klickar deg på en bakplåtsklädd plåt och tryck ut klickarna till tunna kakor med en mjölad gaffel.

Grädda i mitten av ugnen i 6-8 minuter. Så fort ni tagit ut dem ur ugnen, pensla dem med olivolja och strö över flingsalt.


 
 
Ingen bild

Louise

9 februari 2014 15:17

Var det gott?

Tove

9 februari 2014 16:46

Ja, jättegott! :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tove - 10 maj 2014 20:21


Tänkte se en stund på Eurovision Song Contest nu ikväll. Rörde ihop en Raw Chokladmousse för att festa till det lite. Av den provsmaken jag gjorde förut så avgör jag att den var riktigt god. Lite nötig, mörk chokladsmak. Spännande.  Mosade bara all...

Av Tove - 23 april 2014 16:03

Och så var påskhelgen också över. Tänk vad tiden går fort! Jag hoppas alla ni haft en trevlig långhelg, det har jag i alla fall. Jag valde att bryta av påsken och tagga om till sommalov med en liten sushibjudning i familjen.   Jag har väl bara kä...

Av Tove - 10 april 2014 12:45


För ett bra tag sedan så firade jag min födelsedag med den veganska morotskakan från www.vegankocken.wordpress.com, och det enda jag kan säga är MUMS!  Hyfsat enkel var den att göra, så jag gjorde den även med de små spårarscouterna (8-9 år) i vår ...

Av Tove - 7 april 2014 08:15


Som vegan så kan ju fantasin med vad man ska lägga på morgonmackan torka ut rätt snabbt. MEN! Nu kommer i alla fall ett tipps som gör det roligare ett litet tag i alla fall!   Jag pressenterar en jättegod bönpastej, gjord på "stora vita bönor", s...

Av Tove - 2 april 2014 11:15


Tänkte tipsa om en riktigt fräsch broccolisoppa som jag hittade i min gamla hemkunskapsbok från femman, jag gjorde om den något, t.ex så tillade jag kikärtor så att den skulle blir något mer proteinrik.   Skulle dock inte tipsa om att frysa den. ...

Presentation


Nyfiken, nybliven vegan. Hon brinner även för miljöfrågor av alla slag och är både stolt NSF-scout och Taekwon-Do utövare. Skolan tar dock mycket av hennes dyrbara tid, vilket gör att hon inte kan hålla bloggen lika uppdaterad som hon skulle vilja.

Sök i bloggen

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kategorier

Matbloggstoppen

hittarecept.se/" id="hr-qSnJS">Matbloggstoppen

Länkar


Ovido - Quiz & Flashcards