Direktlänk till inlägg 26 januari 2014
Ikväll har jag haft två vänner hemma, och vi provlagade den traditionella Indiska linsgrytan som även kallas Dhal. Är en spännande variation av kryddor, ny och smakfull! Dhal grytan serveras vanligtvis till ris (basmati) och ett bröd kallat Naanbröd.
Receptet på grytan hittade vi på ica.se/recept och den var redan helt vegansk från början! Brödet är från vardag.nu, men justerat och veganiserat av mig.
Att laga detta var även en del i projektet "matkultur" som vi just nu arbetar med i skolan. Recepten är bara i 2 portioner eftersom de skulle lämnas in i den mängden, och om sanningen ska fram så orkade inte jag riktigt skriva dem två gånger. Ni får alltså dubbla det eller göra vad ni nu känner för själva.
Dhal (Indisk linsgryta)
2 port
Skala lök, morötter och vitlök. Tärna lök och morötterna och finhacka vitlöken.
Fräs lök, morötter och vitlök i oljan i några minuter. Rör ned ingefära, koriander, kummin och kanel. Tillsätt sedan krossade tomater, kokosmjölk, grönsaksbuljong och vatten. Häll i linserna och rör om ordentligt. Låt det koka sakta under lock i 10 minuter. Smaka av med salt och limejuice.
Servera dhal med ris och naanbröd.
Indiska Naanbröd
2 st.
Sätt ugnen på 250 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en skål (ej flingsaltet!!). Rör ner vattnet och yoghurten.
Klicka ut två klickar deg på en bakplåtsklädd plåt och tryck ut klickarna till tunna kakor med en mjölad gaffel.
Grädda i mitten av ugnen i 6-8 minuter. Så fort ni tagit ut dem ur ugnen, pensla dem med olivolja och strö över flingsalt.