vegan24

Direktlänk till inlägg 23 april 2014

Hemmagjord (vego) sushi

Av Tove - 23 april 2014 16:03

Och så var påskhelgen också över. Tänk vad tiden går fort! Jag hoppas alla ni haft en trevlig långhelg, det har jag i alla fall. Jag valde att bryta av påsken och tagga om till sommalov med en liten sushibjudning i familjen.


Jag har väl bara käkat sushi ett par gånger förrut. Jag är inget jättestort fan, men det går allt ner. Men det jag gillar med sushi är ju att de är såå fina! 

Familjen är heller inte speciellt sushivan, så jag tänkte äventyra lite och valde att göra egen. Det var fantastiskt spännande och inte alls så svårt som man skulle kunna tro. 


 


Sen var jag på vegovision för första gången, i Göteborg, helgen innan påsklovet. Det var en otroligt givande helg med massa bra föreläsningar och "veganshopping". Jag köpte bland annat domsteins tångkaviar med wasabismak. Har inte sett den i vanlig matbutik någon gång och tyckte den var himmelst god, så jag köpte till och med två burkar... Och den användes såklart i sushin!

 

Annars andra saker jag behövde inför matlagningen hittade jag på mitt vanliga ICA. Noriark (sjögräspapper) och bambumatta, att rulla maki-bitarna med fanns till ett hyfsat pris. "Sushiris" var dock inte ett så ekonomiskt val, så jag körde på vanligt grötris, och det funkade superbra! 


Receptet på riset tog jag delvis ifrån www.hurmangörsushi.se och delvis ifrån paketet med grötris (ICAs).


---------------------


Sushiris 4 port.

2 dl kortgrynigt ris (grötris)

5 dl vatten

2 krm salt


2 msk vinäger (vit. jag använde balsamvinäger)

1 msk socker

några nypor salt


Skölj riset innan du kokar det i vatten och salt efter anvisning på paketet (ca25 minuter).


Blanda vinäger, salt och socker och rör försiktigt ner i det fördigkokade riset, utan att krossa risgrynen.


Låt riset svalna lite innan du börjar att göra sushibitarna. 


GLÖM INTE ATT BLÖTA HÄNDERNA MED KALLT VATTEN INNAN NI GÖR BITARNA! Annars kommer hälften av riset envist fastna på era händer istället.


-----------------


Jag gjorde några olika maki-rullar. Två "barnvänliga" (utan wasabi-tångkaviar), den ena med bara gurka och paprika i, och den andra med gurka och mangostavar. Sen gjorde jag också en starkare variant med wasabi-tångkaviar, gurka och paprika.


Det blev också två olika nigiri-bitar, alltså en klump ris med någonting på (i mitt fall avokado eller mango), och med en remsa sjögräspapper runt.


Mina maki-rullar rullade jag efter lärdom av denna visa kvinna:


Hoppas denna japanska delikatess smakar! Det gjorde den hos oss i alla fall!


 

"Barnvänliga" varianterna.


  

 
ANNONS
 
paper editing service

paper editing service

22 juli 2016 13:15

Oh, these sushi are really delicious! I like this dish so much! Thank you for sahring this recipe with us!

http://paper-writing.services

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tove - 10 maj 2014 20:21


Tänkte se en stund på Eurovision Song Contest nu ikväll. Rörde ihop en Raw Chokladmousse för att festa till det lite. Av den provsmaken jag gjorde förut så avgör jag att den var riktigt god. Lite nötig, mörk chokladsmak. Spännande.  Mosade bara all...

Av Tove - 10 april 2014 12:45


För ett bra tag sedan så firade jag min födelsedag med den veganska morotskakan från www.vegankocken.wordpress.com, och det enda jag kan säga är MUMS!  Hyfsat enkel var den att göra, så jag gjorde den även med de små spårarscouterna (8-9 år) i vår ...

Av Tove - 7 april 2014 08:15


Som vegan så kan ju fantasin med vad man ska lägga på morgonmackan torka ut rätt snabbt. MEN! Nu kommer i alla fall ett tipps som gör det roligare ett litet tag i alla fall!   Jag pressenterar en jättegod bönpastej, gjord på "stora vita bönor", s...

Av Tove - 2 april 2014 11:15


Tänkte tipsa om en riktigt fräsch broccolisoppa som jag hittade i min gamla hemkunskapsbok från femman, jag gjorde om den något, t.ex så tillade jag kikärtor så att den skulle blir något mer proteinrik.   Skulle dock inte tipsa om att frysa den. ...

Av Tove - 29 mars 2014 10:10


Igår kväll hade jag några vänner över på middag. Jag passade på att bygga om en omtyckt favorit ifrån den "oveganska" tiden. Själva "äggstanningen" blev lite lös, men vad gör det när den är så obeskrivligt god ändå?   I orginalreceptet står det "...

Presentation


Nyfiken, nybliven vegan. Hon brinner även för miljöfrågor av alla slag och är både stolt NSF-scout och Taekwon-Do utövare. Skolan tar dock mycket av hennes dyrbara tid, vilket gör att hon inte kan hålla bloggen lika uppdaterad som hon skulle vilja.

Sök i bloggen

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kategorier

Matbloggstoppen

hittarecept.se/" id="hr-qSnJS">Matbloggstoppen

Följ bloggen

Följ vegan24 med Blogkeen
Följ vegan24 med Bloglovin'

Länkar


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se