vegan24

Senaste inläggen

Av Tove - 2 december 2013 20:36

Längesen jag var såhär mätt och belåten, verkligen belåten efter en måltid. Det var verkligen supergott och ja, jag är helt upprymd!


Både biffarna och såsen var faktisk ganska enkla att laga, men det tog lite längre tid än vad jag tänkt mig. Hade inte riktigt läst igenom och fattat att själva smeten till biffarna skulle stå i kylen en kvart... men det löste sig bra, undertiden så rörde jag istället ihop såsen. 


Var försiktig när du river rödbetorna, för det skvätter lite och rödbetor färgar av sig ganska bra...


Receptet hittade jag på vegankocken.wordpress.com. Maria som bloggar där skrev att man absolut inte skulle hoppa över grönpepparsåsen, att den skulle vara "pricken över i" och det var den verkligen! Den passade så bra ihop med både potatisen och biffarna!

Gaah! Det var fruktansvärt gott!


Till detta åt jag också ett av mina hembakade kikärtsbröd (recept finns under kategorin "recept- baka") för att höja värdet protein i måltiden. 


 


Rödbetsbiffar

4 port


3 stora rödbetor
1 stor potatis
1 liten gul lök
2 tsk potatismjöl
1,5 msk vatten
Ströbröd
Salt och peppar


Skala och riv rödbetor och potatis grovt och hacka löken fint.
Blanda samtliga ingredienser i en bunke och häll på ca 3/4 dl ströbröd. Smaka av med salt och peppar och ställ på kylning i en kvart så att ströbrödet kan suga upp en del av vätskan.
Forma till biffar, vänd i ströbröd och stek på medelhög värme i några minuter per sida.

Servera till potatis och pepparsås (recept här nedanför).



Vegansk grönpepparsås


1/2 tsk krossad peppar (rosépeppar, svartpeppar, vitpeppar, grönpeppar)
2 dl havregrädde
1 tsk tomatpuré
1/2 grönsaksbuljongtärning
1 msk rött matlagningsvin


Blanda alla ingredienser i en kastrull på medel/högvärme. Låt koka i 5 min. 







ANNONS
Av Tove - 2 december 2013 08:20

Ehumm, frukosten, som vi alla hört, dagens viktigaste måltid... 

Tänkte tipsa lite granna, hittade många roliga recept i en JÄÄÄÄTTE gammal bok och här är ett av dem:


 


Ja, nu hade vi en massa röda vinbär hemma som behövdes ätas upp, så jag fick göra en röd gröt... Men med samma princip ändå...

Tio minuter som det skulle koka enligt receptet, gick inte! Min gröt kokade upp på någon minut och tjocknade nästan direct, tog max två minuter allt som allt.


Funderade på om jag skulle lägga i socker eller inte. Men jag provsmakade och gröten var inte alls så syrlig som jag trodde att den skulle vara, så jag hoppade det. Ställde dock fram socker på bordet, så att det fanns möjlighet i fall att någon annan skulle tycka att det skulle behövas.


En nyttig och god gröt! Ser kanske inte allt för aptitlig ut i vissa kräsna ögon, men jag intygar att den var fullt ätbar!


 

ANNONS
Av Tove - 29 november 2013 16:48

Den stora frågan alla nu undrar över:


VARFÖR,

väljer man att leva veganskt?



Bilderna i sig är hämtade från commons.wikimedia.org som är en hemsida där du lagligt får ladda hem och använda bilder. Kollaget har jag satt ihop själv.

 

Man kan t.ex välja att vara vegan av religiösa skäl. På grund av en punkten "rätt livsföring" (att inte leva på sådant sätt som skadar andra) i den buddhistiska åttafaldiga vägen är många buddhister veganer. Det är inte heller ovanligt att hinduer är veganer eller vegetarianer eftersom de hellst inte vill döda djur för att få kött, detta på grund av att de tror på återfödelse, och man vill ju inte käka upp sig egen farfar eller liknande...

Både buddhister och hinduisters mål är att uppnå nirvana (att slippa återfödas) för att uppnå detta så behöver du ha varit så godhjärtad som möjligt i ditt liv och då kan momentet att inte äta något som kommer från andra levande varelser kanske vara en hjälp på traven...


Många är dock veganer av djurrättsliga skäl eller djurskyddskälFör endel är det så enkelt att de tycker det är fel att döda och äta djur. Andra tycker att det är helt okej att äta kött i sig men motsätter sig köttprocessen där massvis med djur föds upp i tvivelaktiga förhållanden endast för att slaktas.


Miljön och dagens klimatproblem är också en anledning till att inte äta kött och djurproducter. Visste ni t.ex att köttindustrin vi har idag förstör miljön mer än alla fordon tillsammans! Att äta ett kilo kött påverkar lika mycket som att åka bil i tre timmar och dessutom lämna lamporna påslagna där hemma undertiden, och ändå klagar folk bara på personer som tar bilen alla småsträckor men inte på de som frossar i kött varje dag!

För att få en ko att producera 1 kg protein så måste man mata kon med 8 gånger så mycket, alltså med 8 kg protein ifrån t.ex sojabönor som är det vanligaste man matar kor med. Detta är ett slöseri på mat, som man skulle utan tvekan kunna avsluta ALLA hunger och svält problem i världen med.

Då kommer vi även in på rättviseskälen.  Att grödorna skulle kunna mätta så extremt många fler om man skulle sluta göda kor med dem. 


Det finns självklart många fler skäl att bli vegan, vegetarian eller att helt enkelt bara minska sin köttkonsumtion. 

Vissa äter veganskt bara för att de tycker att det är mycket godare, och andra av hälsoskäl eftersom vegansk mat innehåller väldigt lite mättede fetter, eftersom de för det mesta finns i animaliska producter. Det är också t.ex vetenskapligt bevisat att rött kött har en negativ inverkan på våra njurar.



Hoppas att jag inspirerat i alla fall några lite granna!

Ha en fortsatt trevlig fredagskväll!



Av Tove - 27 november 2013 20:57

Idag slutade jag vid tolv, var länge sedan jag hade en så kort dag, riktigt skönt var det och jag spenderade eftermiddagen med att baka detta ljuvliga kikärtsbröd. 

Har faktiskt bakat detta några gånger förut, så det var inget nytt för mig. Kikärtorna ger brödet en annorlunda men god konsistens. 

Kikärtorna kombinerat med rågmjölet ger dessa bullar ett fullvärdigt proteininnehåll och enligt sidan vegbarn.se, där jag hittat receptet så ska varje bulle innehålla 8,5 g protein. 

Brödet innehåller också rapsolja, som både är rikt på K-vitamin och omega 3.


Jag bakade idag en dubbel sats så att jag skulle få ut 24 bullar som skulle räcka hela min "veganperiod". Degen blev dock väldigt mycket större än jag tänkte mig och var ganska otymplig och jobbig att jobba med så därför ger jag er orginalreceptet i normalmängd, och vill ni dubbla det så får ni självklart det, men jag har som sagt redan förvarnat...


Dock hade jag bara jäst så det räckte till en sats. Men det kom jag inte på förens jag redan börjat hälla på degvätskan. Så jag körde på med mitt 50 g packet jäst och lät då degen jäsa i en timma istället för 30 minuter, och det funkade faktiskt finfint. Degen var även väldigt kladdig, så jag hade i ganska mycket mer vetemjöl än vad receptet angav.


Jag valde också att strö över lite krossat linfrö för att få bullarna att se lite trevligare ut, men de låg inte kvar jättebra eftersom bullarna inte är penslade eller något. Självklart kan du pynta bullarna med vilka andra frön som hellst eller bara låta dem vara som de är.


Kikärtsbullar (12 st)

  

 

1 burk (3,5 dl) kikärtor, sköljda

ca 4,5 dl vatten

50 g jäst

2 tsk salt

0,5 dl rapsolja

1 msk ljus sirap

5 dl rågsikt

7-8 dl vetemjöl

ev. valfria frön till garnering


Mixa kikärtorna med 2 dl vatten. Tillsätt sedan vatten så att det blir sammanlagt 7 dl degvätska och värm detta till fingervarmt. Blanda ut jästen i degvätskan och tillsätt olja, sirap, salt, all rågsikt och hälften av vetemjölet. Arbeta in mer mjöl efter hand om det behövs. 

Låt degen jäsa under bakduk i 30 min.

Baka ut till 12 bullar. Strö eventuellt på frön.

Grädda i mitten av ugnen, 225 grader i 15 minuter.


Sedan var det bara att packetera bullarna i fryspåsar och bädda in dem i frysen så att de håller sig färska hela december också!

 


Av Tove - 24 november 2013 22:30

En vegansk jul? Va?

Jag vet inte riktigt hur jag ska börja nu när jag ska pressentera min lilla idé för en massa okända människor på internet som inte ens vet vem jag är, men jag kan väl fösöka med ett litet orginellt; "Hej"...

Jag heter Tove, är varken knäpp eller galen, bara väldigt nyfiken på livet och har nu bestämt mig att fira min jul veganskt, alltså helt utan livsmedel och andra producter som på något sätt påverkar våra djur. 

För tillfället är jag demi-vegetarian sedan lite mer än ett år tillbaka. Det betyder att jag äter en vegetarisk kost, fast också fisk och kyckling.

Varför?

-Ja, det är en väldigt bra fråga.

Det är absolut inte så att jag tycker att vissa djur är mer värda än andra, det tycker jag absolut inte! Men från början var jag lakto-ovo-vegetarian, alltså åt jag inget kött alls, och detta till största del för miljöns skull. 

Att då ta bort de högvärdiga proteinkällorna kräver mycket planering och koll så att man får i sig tillräckligt av allting ändå, och som lat ungdom så brast det lite. Jag åt varken böner, linser, soja eller qourn producter, vilket gjorde att jag fick brister och inbillade mig att det skulle vara omöjligt att leva helt vegetariskt ihop med mina träningsvanor och började därför käka fisk och kycklig. 

Så det är av ren lathet jag är demi och jag skäms faktiskt lite över det... 

Jag har kollat runt lite och som (många gånger) sagt "ingenting är omöjligt", 

det är klart att det går att få i sig allt man behöver med en vegetarisk eller vegansk kost. Det krävs bara lite mer kunskap och planering än om man är "allätare".


Jag är så sjukt imponerad av alla världens veganer, jag tycker verkligen det är farsinerande. Och som den otroligt mesiga dimivegetarian jag är så har jag faktiskt ganska länge velat prova på livet som vegan, bara ett kort tag, för att bevisa för mig själv att jag också kan göra det om jag vill.


Jag vill veta mer, jag vill prova på! och då är julen det ultimata tillfället för det! Den moderna julen har blivit en tid för frossa i godsaker och pressenter, med stress och kalabalik, och det var väl inte riktigt meningen. Julen är ju en högtid för varandra, för att vara en medmänniska och faktiskt ta oss tid att tänka på varandra. 


Ett av mina mål med detta är då att inspirera. Vår enorma köttkonsumtion är faktiskt det största sammhällsproblemet idag. Det är helt absurt, så därför återkommer det ämnet i ett helt eget inlägg senare i veckan (bara för att inte sväva ut för mycket nu).


På bloggen kommer jag då att dela med mig av massa goda veganska recept och juletipps mellan den 1a och 24e December, och nu en vecka innan start blir det lite små spännande förberedelser och stämningsinlägg (är tanken i alla fall).


Så här såg då mina tankegångar ut för några veckor sedan, dagen då idén föddes, och de ser väl fortfarande ungefär likadana ut.

 


Nu så, det här "välkommen till bloggen inlägget" blev lite längre än jag tänk mig. Men ni som fortfarande orkar läsa, här kommer lite kort om mig!


Bloggning... jag vet inte riktigt om det är min grej, har faktiskt haft några stycken olika bloggar för några år sedan, men lyckades aldrig komma någon vart, så njaeee.

Menmen, låt mig göra ett försök till...

På fritiden ägnar jag mig istället gärna åt scouting, Taekwon-Do och annan träning så som spinning, löpning och skivstång. Gillar också att pyssla hemma, laga mat och baka. 


Hoppas jag har fått det hela att låta i alla fall lite intressant så att ni återvänder snart! 





Presentation


Nyfiken, nybliven vegan. Hon brinner även för miljöfrågor av alla slag och är både stolt NSF-scout och Taekwon-Do utövare. Skolan tar dock mycket av hennes dyrbara tid, vilket gör att hon inte kan hålla bloggen lika uppdaterad som hon skulle vilja.

Sök i bloggen

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kategorier

Matbloggstoppen

hittarecept.se/" id="hr-qSnJS">Matbloggstoppen

Följ bloggen

Följ vegan24 med Blogkeen
Följ vegan24 med Bloglovin'

Länkar


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se